Motto-ul turistic al Vietnamului, "Timeless charm", descrie perfect sentimentul pe care il poti trai la fata locului. Istoria se regaseste la fiecare pas, atat de timpurie, odata cu venirea chinezilor si impunerea localnicilor principiile confucianismului, continuata de colonizatorii francezi si urmele adanci lasate de conflictele cu americanii, cat si cea moderna de care vietnamezii sunt foarte mandrii, marcata de independenta si reunificarea tarii.
In Hanoi, capitala care in 2010 a implinit 1000 de ani de la atestare, gasim inceputurile formelor de invatamant superioare, cat si locul unde au fost stabilile primele reguli de conduita, baza legislatiilor viitoare (Templul Literaturii). Saigonul, pe de alta parte, uimeste prin stilul de viata al tinerilor care se intalnesc in fiecare seara in centrul pietonal delimitat de sky scrapers, dar si de cladirile emblematice edificate in perioada coloniala, precum Catedrala Notre Damme de Saigon, Cladirea Postei si Opera. Hanoiul gazduieste si el un cartier francez, dar senzatia pe care o ofera orasul este de rezistenta mai mare fata de modernizare. Una din zonele de interes pentru localnici si turistii curiosi este Mausoleul lui Ho Chi Minh, conducatorul communist care a unit tara si a obtinut independenta acesteia.
Contrastanta este si natura in Vietnam. Peisajul din Golful Halong este unul mistic, intrat in patrimoniul UNESCO, caracterizat de traditiile pe care inca le pastreaza, satele plutitoare si fermele de perle; pe de alta parte, delta pe care o formeaza Mekongul in sudul tarii evolueaza impreuna cu locuitorii ei. Totusi o plimbare in barca cu vasle pe canalele deltei iti permite sa descoperi frumusetile locului si obiceiurile localnicilor, care incepand cu primele ore ale diminetii ofera spectacolul pietelor plutitoare (fiecare barja isi ancoreaza un steag in functie de produsul comercializat, cumparatorului fiindu-i usor sa se orienteze).
In Vietnam si forma de guvernare, republica socialista, prezinta caracteristici liberale, economia tarii avand cea mai mare crestere din Peninsula Indochina.
Malaezia, desi se promoveaza cu sloganul "Truly Asia", este caracterizata mai degraba de traditii si obiceiuri islamice si dezvoltare economica bazata pe resursele pamantului si bogatiile naturii (petrol si ulei de palmier). Kuala Lumpur este un oras construit pe verticala, dominat de cladiri de birouri, mall-uri si hoteluri, dar a pastrat in inima sa o comunitate rurala (Kampung Baru), care isi continua si astazi obiceiurile, dar si stilul de viata al conlocuitorilor chinezi si indieni (China Town si Little India). Preocuparea pentru a construi cladiri cat mai inalte (recordul mondial detinut la un moment dat de Turnurile Petronas), a avut la baza inclusiv grija fata de natura, astfel ca in Kuala Lumpur putem vizita unul dintre cele mai mari parcuri de pasari din Asia si o gradina botanica pe masura.
Natura este valorizata si in Insula Langkawi unde resorturile sunt amplasate in jungla care se intinde pana la malul marii Andaman. De indata ce ajungi pe insula vei fi intampinat cu veselie de locuitorii majoritari - cele peste 1,2 milioane de maimute ghiduse. Frumusetea geopark-ului Unesco Langkawi poate fi admirata de la peste 700 m inaltime prin construirea statiei de skycab si a pasarelei suspendate, care te poarta spre inaltimile junglei. Toate aceste contraste geografice si culturale fac din Vietnam si Malaezia, destinatiile perfecte atat pentru iubitorii de natura, cei ai traditiilor si culturilor locale, precum si pentru cei care nu pot renunta la beneficiile vietii moderne!