In Vietnam, nu poti sa ajungi si sa vizitezi doar nordul sau doar sudul si sa spui ca stii ce inseamna aceasta tara. Trebuie parcursa pe indelete intreaga tara. Nu trebuie ratata o vizita in nordul tarii: capitala Hanoi, plina de viata, unde noi am avut ocazia sa vedem un spectacol de teatru cu papusi pe apa, si golful Halong pe care l-am admirat de pe puntea unui vapor local, strabatand rocile calcaroase iesite din apa asemenea unui dragon care serpuieste printre valuri. Tot aici, am descoperit cum se formeaza perlele intr-un atelier specializat, avand si un magazin cu bijuterii din perle alaturi.
Zona centrala are farmecul ei aparte. Aici ma refer la oraselul care m-a impresionat cel mai mult, si anume Ha Noi: mic, cochet, situat pe marginea raului Thu Bon, plin de magazinase unde poti gasi orice (chiar orice!). Dar nu din acest motiv consider Hoi An un oras spectaculos... Odata cu lasarea serii, sute de lampioane se aprind in acelasi timp si oraselul parca se imbraca in haine de sarbatoare. O plimbare printre stradutele pline de culoare (inclusiv o plimbare cu barca pe raul ce strabate orasul) nu trebuie ratata!
In Hue, situat nu departe de Hoi An, te vei intoarce mult in timp, odata cu pasirea in Orasul Interzis. O plimbare printre ruine si putina imaginatie iti pot reda doar o mica imagine despre maretia imparatilor din acele vremuri.
Orasul principal din partea de sud a tarii, Saigon, este orasul care combina traditiile asiatice cu modernismul occidental. Tot aici se afla si singurul restaurant McDonalds din tara!
Pentru noi, Saigon a fost si punctul de plecare pentru o excursie de o zi in Delta Mekong. Aici, am descoperit piata plutitoare - unde toate schimburile si cumparaturile se fac exclusiv de pe barci, si un mic atelier - unde am incercat pentru prima data floricele din boabe de orez.
Cand m-am aflat in ultima zi a calatoriei in Vietnam, mi-am spus ca nimic nu poate fi mai frumos decat locurile vizitate in aceste zile. Insa nici nu am terminat de rostit aceasta idee, ca am ajuns in Siem Reap din Cambodgia, mai exact, in complexul Angkor Wat. Nu as putea spune care dintre temple mi-a placut cel mai mult, fiecare are un farmec aparte: Angkor Wat - cu cele cinci turnuri marete ce sunt construite astfel incat sa se asemene unor flori de lotus, Templul Bayon - cu sutele de fete sculptate in piatra sau Templul Ta Phrom - cu radacinile colosale intortocheate printre ruine.
Odata ce ai ajuns acolo, nu te mai poti dezlipi de acest loc. Te indragostesti la prima vedere. Emotia te cuprinde inca din primul moment in acest complex. Insa magia nu se termina aici. Piata centrala din Siem Reap este plina de viata, cu restaurante care mai de care mai ispititoare cu meniuri variate: de la supe cu taitei si verdeturi locale, pana la carne de crocodil sau sarpe, chiar si „cocktail-uri” de gandaci, greieri sau tarantule. Printre restaurante sunt presarate mici magazine cu haine locale foarte colorate si vaporoase (ideale pentru caldura si umiditatea de acolo). Nici nu stii unde vrei sa te opresti mai intai pentru ca deja urmatorul magazin ti-a furat privirea!
Insa, dupa toata aceasta agitatie, a venit si timpul sa vizitam capitala, Phonm Penh. Complexul Regal este foarte elegant, cu o arhitectura atat de deosebita de restul orasului, de parca ai spune ca este rupt dintr-un desen si asezat in mijlocul sau.
Punctul cel mai sensibil este atins in locurile in care inca se mai pot vedea urmele lasate de trecutul trist al tarii, cum ar fi fosta inchisoare acum transformata in muzeu unde sunt expuse imagini ale prizonierilor din timpul regimului lui Pol Pot sau Muzeul Genocidului. Desi a avut istorie impresionanta si grea, Cambodgia asteapta cu bratele deschise orice vizitator care paseste pragul ei.
Cu toate ca Vietnam si Cambodgia sunt tari destul de diferinte din multe puncte de vedere, sunt strans legate una fata de cealalta prin istorie, cultura si frumusetile pe care le ofera turistilor dornici de o aventura care va ramane vesnic in amintirea lor.
Highlights of Vietnam & Cambodgia - noiembrie
O lume noua, o cultura noua, o experienta noua. Asa se poate traduce o prima calatorie a turistului ce vine in Vietnam: sute de scutere din toate directiile, supe Pho cu aroma unica a condimentelor locale si pagode minunat decorate.