Acum cu ajutorul echipei de profesionisti ai Eturiei am reusit sa vad o buna parte din acesta bogata tara.
Asa cum ma asteptam este o tara minunata cu oameni buni, binevoitori, zimbitori si foarte foarte inceti.
Trebuie sa te inarmezi cu multa, foarte multa rabdare inainte sa pasesti pe aceste meleaguri cu o istorie impresionanta, din pacate mult prea mutin cunoscuta.
O tara care inainte de cel de-al doilea razboi mondial era cea mai bogata din acea zona, era primul exportator de orez din lume, avea cele mai frumoase rubine si safire…si care din pacate (aici avem foarte mult in comun cu ei) a incaput pe mana unor oameni care nu si-au urmarit decat propriul interes, care au nationalizat toate afacerile profitabile, care au dat drept de exploatare a nepretuitelor resuse, strainilor!!!(va suna cunoscut!!!??).
Dar sa speram ca totul se va schimba de acum! Exista semne bune!
Sa revin la frumosul circuit.
Prima oprire a fost Mandalay, ultima capitala regala si cel mai mare oras din Myanmar cu apropape 40% din populatia intregii tari. Printre cele mai impresionante obiective ale „orasului pietrelor pretioase”(city of Jems) pot sa spun ca Mahamuni Pagoda (cu un Budha devenit din ce in ce mai mare datorita acoperii continue cu foite de aur ) si Kuthodaw Pagoda -“cea mai mare carte din lume” care este de fapt o asezare budista situata la poalele dealului Mandalay. A fost construita in timpul domniei regelui Mindon Min ca parte a noului oras regal Mandalay, in 1857. Ingrijorat de faptul ca invataturile lui Gautama Buddha pot fi pierdute pentru posteritate din cauza invaziei britanice din regiune, regele Mindon a ordonat construirea unor blocuri mari de piatra in interiorul asezarii, unde sa fie trecute textele integrale din Tipitaka Pali. Fiecare placa este de 1 metru latime si 1 metru si jumatate inaltime. In total sunt 730 placi care impreuna sunt considerate ca fiind „cea mai mare carte din lume. ”E impresionant ce au putut face pentru a-si apara si asigura transmiterea invataturilor lui Budha peste veacuri!!!
Din Manadalay ne-am indreptat spre Bagan, un camp cu peste 2000 de temple si stupe unele mai frumoase ca altele! Aici nu prea am cuvinte, trebuie sa le vezi ca sa patrunzi frumusetea si incarcatura istorica! Toate constructiile dainuie din vremurile in care Baganul era un infloritor oras regal (intre secolele XI si XIII) si cand fiecare om (indiferent de conditia sociala), pentru o mai buna Karma, construia un templu sau o pagoda, de aici diversitatea de marimi si forme. Esential pentru cei care vor sa viziteze Baganul este sa aiba o pereche de slapi (deoarece trebuie sa te descalti adesea si nu e prea comod daca ai altceva in picioare) si o sticla de apa!!! si sa nu uit... aparatul foto!!!
Dupa Bagan ne-am relaxat cateva zile pe plajele frumoase din Ngapali la Golful Bengal. Pot sa spun ca rivalizeaza cu oricare plaja renumita din Thailanda, cu avantajul ca aici gasesti oameni mult mai draguti si prietenosi si mancare mult, mult mai buna!!!! Un kilogram de lobster penrtu care in Europa platesti 80 de euro, acolo il gasesti cu 40- 50 de dolari si nu fresh --!!! Alive!!!!!!!
La final am vizitat Yangonul, fosta capitala a Myanmar-ului, care ramane in continuare cel mai mare si mai dezvoltat oras din aceasta minunata tara.
O vizita la apus la Shwedagon Paya merita toti banii!! Este cea mai sfanta pagoda din aceasta tara pentru ca se crede ca la baza ei sunt 8 fire din parul lui Budha şi pentru acest motiv milioane de pelerini budhisti din toata lumea vin aici.
Dar orasul in sine merita vazut pentru pentru ca este un amalgam arhitectural cu influente britanice, birmaneze, indiene şi chinezesti cu multe lacuri si parcuri cu vegetatie luxurianta.
A fost o excursie interesanta din multe puncte de vedere si multumesc inca o data Eturiei si oamenilor minunati de aici care reusesc sa contureze programele dupa „pofta inimii noastre”.
Sfat pentru toti doritorii: mergeti acum sa vizitati Myanmarul!!! Este inca neatins de occidentalism, este autentic, oamenii sunt deschisi, binevoitori si increzatori si nici nu le trece prin cap ca ar putea sa insele sau sa fie inselati!! E surprinzator!