Ajunsi pe Taramul Zambetelor pe 12 martie 2019, am redescoperit un oras vibrant, colorat, capitala Thailandei, Bangkok, fiind asa cum stiam: cuceritoare si in razele soarelui, dar mai ales la lumina lunii.
Am admirat Palatul Regal, una dintre cele mai vizitate atractii ale orasului - in realitate, un complex de temple, palate si cladiri oficiale, cu acoperisuri multicolore, turnuri dantelate si stralucitoare, a carui cladire principala dateaza din 1742. Apoi, am vizitat Wat Pho, denumit si Templul lui Buddha Culcat, cel mai renumit si mai vechi templu din Bangkok, care gazduieste una dintre cele mai mari statui ale lui Buddha. Statuia este aurita, lunga de 46 de metri, inalta de 15 metri si il reprezinta pe Buddha culcat. Wat Pho este privit si ca primul centru de educatie publica, fiind sediul primei universitati a Thailandei. Nu puteam sa ratam nici Templul Wat Arun. Localizat pe malul vestic al Raului Chao Phraya, templul are numeroase monumente funerare (chedi), dintre care cel mai important este pagoda centrala (prang) de 79 de metri inaltime, reprezentand Muntele Meru, decorata cu tigle de ceramica si fragmente de portelan chinezesc multicolor, intr-un amestec al stilurilor arhitecturale khmer si thailandez. Este numita si Templul Rasaritului, pentru ca cea mai frumoasa priveliste poate fi vazuta din partea de est a raului, la rasarit.
Descoperirea capitalei in razele soarelui trebuie sa includa si o plimbare cu o barca traditionala pe Chao Phraya, cel mai mare rau al Thailandei, ce traverseaza Bangkok-ul. Este o calatorie ce dezvaluie o noua perspectiva asupra orasului. Aici am vazut de aproape casele construite pe piloni, dar si particularitati inedite ale stilului de viata thailandez.
Cum spuneam, Bangkok-ul este de-a dreptul cuceritor la lumina lunii. Atunci isi dezvaluie atractiile pentru care este foarte bine cunoscut. Am admirat frumusetea orasului si de la inaltime, de la etajul 65 al celui mai bun restaurant in aer liber din Bangkok, unde este bine de stiut ca se impune o tinuta eleganta, dar si de la bordul vasului de croaziera Grand Pearl. Am navigat la bordul acestui luxos vas si am avut ocazia sa admiram luminile capitalei thailandeze si sa savuram preparate traditionale in cadrul unei cine tipice. Nu trebuie ratat un masaj thailandez care, pe langa faptul ca te va relaxa, iti va demonstra ca ceea ce stiai despre masaj nu se compara cu masajul thailandez, acesta fiind o experienta in sine. Iar o plimbare in centrul orasului la lumina lunii este, de asemenea, o experienta unica, greu de explicat in cuvinte, care este posibil sa va placa si sa nu va placa in acelasi timp, insa merita vazuta si aceasta parte a orasului, partea zgomotoasa, haotica a unui loc cu o viata de noapte intensa, care este greu de uitat cu siguranta.
De la efervescentul Bangkok, am ajuns in capitala Cambodgiei, Phnom Penh, un oras mai linistit, dar care, asemenea capitalei thailandeze, are foarte multe de oferit.
In incinta Palatului Regal, am vizitat cele doua pagode magnifice: Pagoda de Argint - cel mai important templu budist al capitalei si templul oficial al Regelui - si Wat Prakeo, in traducere „Templul lui Buddha de Smarald”. Palatul Regal a fost construit in 1866, pentru a servi drept resedinta a regelui Cambodgiei, familiei sale si demnitarilor straini. In mod surprinzator, aceste monumente au ramas in perfecta stare dupa zbuciumata istorie din secolul al XX-lea. Pe langa Palatul Regal, mai trebuie vizitat Muzeul National, construit in stil traditional khmer, ce gazduieste cea mai faimoasa colectie de artefacte artistice, arheologice si religioase apartinand culturii khmere, datand din secolele IV-XIII, dar si Templul hindus Wat Phnom, cea mai veche constructie a orasului, ridicat in anul 1373 pe un deal artificial care da si numele orasului.
Asemenea Thailandei, viata de noapte este bine evidentiata, atat in Phnom Penh, cat si in Siem Reap, urmatorul oras pe care l-am vizitat in Cambodgia. In apropiere de Siem Reap, se afla principala atractie turistica a Cambodgiei: complexul Angkor. Am vizitat unul dintre cele mai mari temple religioase din lume, magnificul Angkor Wat, considerat una dintre cele mai remarcabile realizari arhitecturale ale patrimoniului cultural mondial. Edificat de Suryavarman al II-lea in secolul al XII-lea, Angkor Wat a fost construit dupa modelul ce simbolizeaza Muntele Meru, casa zeilor. Considerat piesa de rezistenta a arhitecturii khmere, acest templu vishnu este de fapt monumentul funerar al regelui, ceea ce explica expunerea catre vest a templului. Peretii interiori sunt acoperiti cu basoreliefuri si sculpturi ce infatiseaza scene din mitologia hindusa sau din razboaiele pe care Suryavarman al II-lea le-a purtat in timpul domniei sale. Angkor Wat este cunoscut si pentru cele 2000 de dansatoare apsara (nimfe) care decoreaza templul. In prezent, imaginea templului apare pe steagul Cambodgiei, fiind simbolul national al poporului khmer. De asemenea, templele antice de la Angkor Thom, Ta Prohm, Banteay Kdei si Bayon pe care le-am vizitat in cele doua zile petrecute in Siem Reap, se afla pe lista celor mai renumite situri incluse in lista Patrimoniului UNESCO, la fel de importante ca si Machu Picchu din Peru, piramidele din Egipt sau cele de la Teotihuacan, din Mexic. Pot sa va spun doar ca emotia transmisa de aceste situri ale Imperiului Khmer va ramane in memoria mea pentru totdeauna, fiind o experienta imposibil de uitat.
Pentru a incheia acest circuit asa cum se cuvine, au urmat cateva zile de relaxare la plaja, in Phuket, Thailanda. Marea Andaman este calda si linistita, iar natura este luxurianta. In completare, un fresh de mango face ca timpul petrecut acolo sa treaca parca prea repede. Cu bagajul plin de amintiri, dupa doua saptamani pline, ne-am intors acasa… dar o particica din sufletul meu a ramas acolo.
Va recomand Thailanda si Cambodgia pentru a cunoaste partea de sud-est a Asiei, unde oamenii sunt calzi si atmosfera relaxanta, doua tari exotice cu temple si jungla, cu plaje tropicale si minuni ale arhitecturii vechi ce merita cu siguranta sa fie cunoscute. Thailanda, desi o destinatie deja foarte cunoscuta, are multe frumuseti ascunse, iar Cambodgia este o destinatie de-a dreptul fascinanta, care de curand a inceput sa fie descoperita de catre turisti si sigur urmeaza sa fie recunoscuta la adevarata sa valoare.
Impresii Thailanda & Cambodgia - Martie
Thailanda se numara printre tarile mele preferate, asa ca sunt incantata ori de cate ori ma intorc. Iar Cambodgia tot timpul reuseste sa am surprinda placut, fiind o destinatie care are multe de oferit.