Dintre cele trei tari vizitate, doar Vietnam si Cambodgia au fost sub ocupatie franceza, Thailanda fiind singura tara din Asia care nu a fost colonizata.
Vietnamul are un sarm aparte intre aceste tari asiatice. Sudul tarii, pe care l-am suprins in itinerarul acestui circuit, exercita o puternica atractie, iar Saigonul este, poate, cel mai interesant oras asiatic. Denumit oficial dupa celebrul conducator comunist, Ho Chi Minh, in Saigon te poti bucura cateva zile de experienta oferita de explorarea amestecului bizar de temple, arhitectura coloniala si zgarie-nori. In afara de cladirile remarcabile, mostenire a colonizatorilor francezi, precum Notre Dame si Hotel de Ville, cele mai importante puncte de atractie sunt muzeele, iar cel dedicat memoriei razboiului cu americanii este cel mai interesant. Daca tot am amintit de acest conflict armat, daca esti pasionat de istorie si strategie militara, tunelurile Cu Chi sunt marturii clare ale acestei perioade, reprezentand cea mai impresionanta fortareata a Viet Congului. O atractie pe care niciunul din grupul nostru nu a ocolit-o a fost poligonul, unde, pentru un dolar, poti trage cu arma de razboi, la alegere intre M16 si AK-47.
In Saigon, francezii au reusit sa creeze o cultura a cafenelelor care s-a mentinut pana astazi, astfel ca orasul are cea mai mare gama de restaurante, cafenele si baruri din tara. Ai posibilitati infinite de alegere, iar atmosfera este cu atat mai placuta, cu cat scaunele sunt asezate in asa fel incat sa ai priveliste asupra freamatului stradal.
Din Saigon, am pornit cu autocarul spre urmatoarea destinatie mult visata, Cambodgia. Desi drumul pana in capitala Phnom Penh a durat aproximativ cinci ore, cu o pauza de pranz, am putut admira pe traseu o parte din viata rurala a ambelor tari, predominante fiind campurile de orez.
Desi obiectivele de interes pentru intregul circuit o constituiau templele Ankor, vizita in capitala khmera nu a dezamagit. Palatul Regal se remarca prin frumusetea specifica templelor asiatice, aducand foarte mult cu cel omogen din Bangkok. Resedinta familiei regale uimeste prin Pavilionul Chan Chaya - unde sunt prezentate traditionalele dansuri apsara, Sala Tronului - folosita pentru ceremonii de incoronare, Trezoreria Regala si Pagoda de Argint - denumita astfel dupa acoperisul format din 5329 blocuri de argint.
Daca ai la dispozitie mai multe zile in Phnom Penh, poti incerca croit la fix, adica sa iti innoiesti garderoba cu haine pe masura, croite de specialisti talentati si ieftini. Poti chiar sa iti aduci materialele proprii alese din piata locala (Rusa)!
Urmatoarea destinatie, Siem Reap, se intinde in zona marelui Ankor. Iti recomand cel putin trei zile pentru a explora celebrele temple si pentru a te bucura de atmosfera serilor de petrecere de pe Pub Street (nu o rata!).
Pentru a evita multimile si a reusi sa faci cele mai frumoase poze, iti recomand sa te trezesti devreme. Chiar daca Ankor Wat si Bayon sunt cele mai renumite, viziteaza si templele mici. Denumit si „templul care este si oras”, Ankor Wat este cel mai mare monument religios din lume. Chiar daca este de dimensiuni asa de mari, simplitatea decorurilor atrage si face posibila intelegerea mai usoara a detaliilor prezentate. Despre Ankor se pot scrie carti intregi, dar niciuna nu poate reda sentimentul de la fata locului, comparabil pentru mine doar cu Macchu Picchu.
Este greu dupa o experienta asa de revelatoare, precum cea din Cambodgia, sa treci catre tara urmatoare: Thailanda, destinatie turistica si comerciala. Totusi, o relaxare pe plajele din Phuket iti poate oferi ragazul si linistea pentru a digera istoria maretului regat khmer.
Asta doar daca nu esti in cautarea unor noi aventuri. Noi, spre exemplu, aflandu-ne pentru a doua oara in Thailanda, am ales sa facem cateva excursii optionale, iar cea din Golful Phang Nga, Insula James Bond, a fost cea mai interesanta! Formatiunile carstice iesite la suprafata din apele Marii Andaman ofera un peisaj de legende vechi cu dragoni. Pe meritate, decorul a fost folosit intr-unul din filmele James Bond.
Sarmanta Indochina - Ianuarie
Indochina (Peninsula Indochina) este un cuvant compus, sugerand expansiunea coloniala a Frantei intre India si China.