Iar bucuria din privirea cuiva dupa ce a petrecut o zi inedita in vacanta spune mai mult decat o mie de cuvinte.
Anul trecut am ales sa-mi petrec luna de miere aici, si pentru ca am simtit ca mai sunt multe locuri inca de descoperit am decis sa merg pentru a doua oara in Thailanda, de data aceasta pentru a insoti un grup de oameni pasionati de calatorii si dornici sa descopere toate surprizele placute pe care aceasta tara le are de oferit. Le multumesc pentru caldura si entuziasmul pe care l-au adus acestei excursii minunate.
Iata cateva avantaje de care poti tine cont cand calatoresti alaturi de un grup de turisti: iti faci prieteni, afli glume noi, faci poze minunate, ai cui sa ceri parerea cand vrei sa-ti cumperi suveniruri si ai cu cine sa impartasesti impresii de calatorie. Iar lista nu se opreste aici. Ce-mi place mie cel mai mult este sa observ cum fiecare experienta traita in vacanta este trecuta mai intai printr-un filtru personal, fiind apoi transformata in amintire de neuitat.
In Thailanda am avut parte de momente unice pe care o sa incerc sa le descriu cat mai bine.
Prima oprire: Bangkok, capitala aflata in top 15 orase cu cel mai aglomerat trafic din lume. Aici ai nevoie de o harta buna (de preferat harta trenului si a metroului, deoarece sunt mai rapide uneori decat taxi-ul) si de multa rabdare. Ne-am “inarmat” cu acestea si am pornit catre casa lui Jim Thompson pentru a admira colectia sa de case in stil traditional thailandez. Aici, daca ai noroc vei avea parte de un ghid local care vorbeste bine engleza (noi nu am avut). Ne-am straduit sa intelegem explicatiile, insa pana la sfarsitul turului ne-am multumit doar sa admiram exponatele. Am aflat despre Jim Thompson ca a fost un american bogat care s-a indragostit de cultura thai si a ajutat la dezvoltarea industriei matasii. Pentru ca a disparut in mod misterios, exista zvonuri ca ar fi fost agent secret.
Stiati ca in Bangkok exista 400 de temple? Oare de cate saptamani de vacanta ai nevoie pentru a le vizita pe toate? O sa va spun un secret: dupa ce vezi cateva temple, toate iti vor parea la fel. Conteaza insa sa te documentezi si sa ajungi la cele mai spectaculoase. Mai trebuie sa stii ca pentru a vizita interiorul templelor e necesar sa porti haine care sa-ti acopere genunchii si umerii. De asemenea, este nevoie sa te descalti si uneori sa pastrezi linistea.
Unul dintre templele care m-a impresionat este Wat Pho (sau templul lui Buddha culcat). Are ceva unic in arhitectura, acele “chedi” (sau “stupa”) decorate cu flori multicolore pe care le gasesti doar aici. In interior poti incerca sa faci cateva fotografii cu Buddha culcat care masoara 46 m. In curtea acestui complex se gaseste si prima si cea mai prestigioasa scoala de masaj thailandez. Masajul este un “must” atunci cand calatoresti in Thailanda. Noi l-am incercat si am fost foarte incantati.
Palatul Regal este primul din agenda obiectivelor turistice ale Thailandei si probabil cel mai vizitat loc din Bangkok. Diversitatea cladirilor, stupele aurite, picturile minutios lucrate, Templul in care se afla “Buddha de Smarald”, zona Palatului familiei regale te vor coplesi, cu siguranta. Pentru a intelege mai bine cum decurgea viata in Siam le-am recomandat prietenilor mei filmul “Anna and the King” cu Jodie Foster. Din pacate, in octombrie 2016 Rama al IX a murit, iar poporul thailandez este inca in doliu. Este remarcabil cum fiecare persona care ne povestea ceva despre el, folosea sintagma “ Our beloved king”(Regele nostru iubit).
Capitala mai este renumita si pentru piete, insa nu este vorba aici despre niste piete obisnuite. La aproximativ 90 Km de Bangkok am mers sa facem cumparaturi in piata plutitoare “Damnoen Saduak”, unde ne-am plimbat cu barcile pe canale, am observant localnicii care isi vindeau marfurile direct de pe “tarabele plutitoare” si am gustat primele banane prajite din aceasta excursie. Da, aveau un gust tare bun.
Urmatoarea piata mai putin obisnuita este cea aflata pe sinele unui tren. Aici de 8 ori pe zi comerciantii stang marfa pentru a face loc trenului sa treaca, apoi o aseaza la loc. Inaintea construirii sinelor de tren aici era locul pietei, iar locuitorii au decis ca locul acesteia nu trebuie schimbat. Astfel, vechea piata a devenit un loc captivant pentru strainii curiosi.
Noaptea in Bangkok ai mult optiuni sa-ti petreci timpul liber cu prietenii: fie alegi sa mergi la Asiatique - un fel de Mall in aer liber, cu magazine de tot soiul, un mic parc de distractii pentru copii, restaurante pe malul raului Chiawa Praya - pe Khao San Road - o strada din centrul vechi al capitalei recunoascuta pentru terasele cu muzica live, saloane cu masaj in stil thai si magazine cu suveniruri - sau chiar in controversata zona Patpong – strada cu cele mai multe cluburi de noapte.
In circuitul nostru am avut ocazia sa vedem primele capitalele antice ale Regatului Siam: Sukhothai si Ayutthaya. Ambele site-uri arheologice merita vizitate pentru a intelege mai bine istoria acestei tari. Si pentru ca totul sa fie si mai distractiv am inchiriat biciclete pentru a ne deplasa mai usor printre vechile temple, pagode si statui vechi cu Buddha construit in stilurile secolelor XII-XIII.
In drum spre Chiang Mai - un oras de munte vechi de 720 de ani - recunoscut ca punct de interes pentru majoritatea trecatorilor in cautare de activitati autentice thailandeze, am oprit la o piata locala inedita. Spun inedita, deoarece in aceasta piata se vindeau lacuste prajite, greieri crocanti si viermi de tot soiul cat mai rumeniti.
Da, am incercat si eu un viemisor de matase si pot spune ca a fost chiar gustos. Sunt bogati in proteine, asa am auzit. Ghidul nostru ne-a explicat ca locuitorii Thailandei nu mananca insecte in timpul meselor, ci mai degraba le considera un fel de “snacks” ce poate fi “savurat” intre mese.
Micul orasel este un loc preferat de majoritatea turistilor care viziteaza Thailanda. Iata cateva dintre motivele lor:
- templele de aici au influente birmaneze, avand o arhitectura unica
- poti sa te plimbi cu ricsa fara sa-ti faci griji ca este trafic (precum in Bangkok)
- ajungi usor la taberele de elefanti unde poti alege sa-i observi, sa faci fotografii si sa inveti cate ceva despre uimitoarele animale
- exista un bazar de noapte unde gasesti tot soiul de suveniruri, haine, bijuterii – nu uita sa negociezi pentru orice articol cumparat
- mancarea aici are un gust unic fata de tot ce am incercat in alte zone, poti sa rezervi chiar o cina in stil traditional, Khantoke Dinner
- aici are loc festivalul “Loy Khratong” sau Festivalul Luminii
Urmatoarea noastra oprire a fost orasul Chiang Rai si am mers desigur sa vedem Wat Rong Khun sau The White Temple (Templul Alb). Acest templu este construit recent (1997) de un artist local (Chalermchai Kositpipat) care a ales sa amestece stilul contemporan cu cel clasic, alb reprezentand puritatea lui Budhha. Se preconizeaza ca intreg complexul va fi finalizat in anul 2070. Au fost folosite atat elemente hinduse cat si budiste in crearea acestui templu. Tot aici poate fi vizitata o galerie de arta cu tablourile artistului. Toata constructia este uimitoare, unica in lume, fiind inclusa in topul celor 10 temple pe care ar trebui sa le vizitezi o data in viata.
Am fost curiosi sa atingem si cel mai Nordic punct al Thailandei (Mae Sai) si am fost la o distanta de cativa zeci de metri de Laos si Myanmar in The Golden Triangle, unde granitele celor 3 tari (Thailanda, Laos, Myanmar) se intrepatrund. Muzeul Opiumului a fost unul dintre atractiile care ne-a ajutat sa intelegem mai bine cum pentru oamenii de aici in trecut, cultivarea si comertul cu opiu era un stil de viata.
Nicio vacanta in Thailanda nu este completa fara cateva zile la plaja, asa ca am zburat spre Phuket pentru a ne relaxa cateva zile in linistitul resort Thavorn Beach Village and Spa.
Poti alege sa te cazezi in zona aglomerata Patong si sa ai la dispozitie toate restaurantele, cluburile, pietele si centrele comerciale. Singurul dezavantaj este ca plaja este situata langa strada si este destul de mare zarva aici.
Noi am fost privilegiati, avand plaja privata, ne-am putut bucura de liniste si soare.
Am mers sa vedem si celebra Phi Phi Island, care se afla la 50 km sud-est de Phuket şi fac parte din Nopparattara - Koh Phi Phi National Park, o zona abundenta de corali şi viata marina. Koh (insula) Phi Phi cuprinde sase insule inconjurate de Marea Andaman, 2 dintre ele principale - Phi Phi Don şi Phi Phi Le.
Insulele au fost lovite de tsunami in 2004, insa locuitorii au folosit acest prilej pentru a o lua de la capat, dezvoltand zona intr-o maniera mai modesta. Toate hotelurile se afla pe Ko Phi Phi Don, deoarece Ko Phi Phi Leh este un parc national nelocuit.
Uneori celebritatea are pretul sau, caci atrage un numar din ce in ce mai mare de turisti, stirbind parca putin din frumusetea insulei.
Cam atat despre Thailanda. Daca ar trebui sa o descriu numai in cateva cuvinte as spune ca cele mai potrivite sunt: vesela, surprinzatoare, minunata.
Mergeti sa o vizitati, iar la intoarcere va astept si pe voi cu 3 cuvinte noi despre aceasta tara a zambetelor.