Thailanda inseamna mult mai mult decat plaje exotice, viata de noapte si mancare picanta, Thailanda este un spatiu binecuvantat unde spiritualitatea, istoria si cadrul natural variat se imbina intr-un mod armonios oferind oricarui vizitator un sejur de care isi va aminti toata viata.
Libertatea este cea mai importanta valoare care ghideaza natiunea thailandeza, localnicii sunt demni, respectuosi, calzi, optimisti si amabili, iar felul lor de a fi te va face sa intelegi ca libertatea inseamna de fapt acceptare, incredere si recunostinta continua. Respectul pentru rege si pentru familia regala este o alta valoare care guverneaza viata thailandezilor, iar pasnica religie buddhista nu a stirbit cu nimic spiritul darz al localnicilor. Termenul de exotic pare a fi inventat special pentru Thailanda, numai aici spiritualitatea si atitudinea toleranta coexista de o maniera originala, iar contrastul te loveste din plin la tot pasul.
Am avut ocazia sa vizitez surprinzatoarea Thailanda la sfarsitul lunii mai anul trecut si desi umezeala si temperaturile destul de ridicate mi-au dat un pic de furca, m-am bucurat din toata inima de acesta experienta inedita si unica. Primul contact cu Thailanda a fost in fapt cu plajele din Krabi, o zona peninsulara cu vegetatie luxurianta, golfuri stancoase si plaje putin exploatate situata la Marea Andaman, in apropiere de mai cunoscuta insula Phuket. Aici am avut parte de 3 zile de relaxare timp in care am vizitat si Insula Koh Lanta, un refugiu ideal pentru turistii satui de comercialele si mult prea mediatizatele Phuket si Phi Phi. Resorturile de aici sunt in general foarte linistite si beneficiaza de plaje private astfel ca sunt mai mult decat potrivite pentru cuplurile aflate in luna de miere sau familii in timp ce zonele inconjuratoare sunt propice pentru diving sau pentru trekking in natura. Desi aici veti intalni in cea mai mare parte turisti si destui de putini localnici, absolut toti angajatii resorturilor, restaurantelor sau vanzatorii ambulanti va vor intampina cu acelasi zambet larg, engleza amuzanta, buna dispozitie, amabilitate si …free wi-fi astfel incat va veti simti mai mult decat rasfatati in propria vacanta.
Dupa zilele de relaxare la plaja a urmat capitala Bangkok, un oras pe care mi-am dorit foarte mult sa-l vad in special din pricina feedback-urilor diferite pe care le primisem de la toti colegii sau cunoscutii ce vizitasera deja metropola asiatica: acestia fie s-au indragostit de ea iremediabil fie pur si simplu au detestat-o. Am aterizat dupa amiaza pe Aeroportul Don Mueang, al doilea mare aeroport din Bangkok, iar dupa ce am scapat repede de bagaje lasandu-le la hotel, am plecat in explorarea orasului pe cont propriu. De fapt scopul meu bine stabilit era acela de a ajunge la Lebua Tower, hotel facut celebru de pelicula hollywoodiana Hangover II, acolo unde am avut ocaza sa savurez un cocktail la deja faimosul SkyBar situat la etajul 64. Panorama asupra metropolei animate brusc de lasarea serii te va impresiona cu siguranta si chiar vei putea uita de preturile destul de piperate de la bar.
A doua zi am avut-o la dispozitie pentru a vizita cele mai importante obiective turistice ale capitalei Thailandei, insa trebuie sa recunosc ca o zi nu este de ajuns pentru a savura pe deplin farmecul orasului care dispune de numeroase atractii spectaculoase. Prima vizita a fost la Palatul Regal, cel mai aglomerat obiectiv, un complex de cladiri si temple cu adevarat impunator atat prin istoria, cat si prin arhitectura sa. A urmat apoi Wat Trimit, templul ce gazduieste cea mai mare statuie din aur a lui Buddha, dupa care m-am plimbat pe stradutele aglomerate din Chinatown, o experienta autentica ce iti testeaza toate simturile, in special cel olfactiv. Nu puteam rata si plimbarea cu o long tail boat pe Raul Chao Phraya, al carui curs traverseaza Bangkokul si reprezinta o adevarata artera de circulatie a metropolei si nu in ultimul rand o plimbare cu tuk-tukul, un inedit mijloc de circulatie foarte util si utilizat in aglomerata capitala thailandeza. Ziua s-a incheiat cu o vizita la Jim Thomson House, casa memoriala a fostul spion CIA devenit magnat al matasii si a carui moarte inca starneste controverse, un obiectiv turistic interesant si o oaza de liniste si verdeata in mijlocul forfotei urbane. Seara am incheiat-o cu o sesiune de shopping in cele mai mari mall-uri din Asia unde o harta este cel mai eficient mijloc pentru a nu te rataci printre milioanele de standuri in care poti gasi tot ce vrei: de la imbracaminte si accesorii pana la electronice, kitschuri sau produse de brand. Bangkokul este intr-adevar o metropola contrastanta, deoarece unde altundeva poti intalni tarabe cu haine fake situate in imediata apropiere a unui showroom Alexander McQueen sau Louis Vuitton?
A doua zi am parasit aglomeratia si umezeala metropolei pentru a descoperi Ayutthaya, fosta capitala a Thailandei situata la o ora de Bangkok. Aici am vizitat resedinta de vara a familiei regala, dar si o serie de temple si pagode construite in secolul al XIV-lea in timpul Regatului Siamului si listate astazi in patrimonial mondial UNESCO. Seara a fost rezervata unei experiente mult asteptate si anume vizionarea unei gale de muay thai - boxul traditional si sportul national al Thailandei. Dupa o ora de mers prin traficul infernal, dar silentios al orasului am ajuns la Arena Rajadamnern exact in timpul intonarii imnului, un moment impresionant in care toti oamenii inclusiv cei din afara incintei ascultau nemiscati versurile si muzica patrunzatoare. Mai apoi a inceput spectacolul...un spectacol de box adevarat cu sportivi adevarati desfasurat intr-o incinta zgomotoasa, o arena care freamata de glasurile localnicilor ce pariau continuu si ale antrenorilor care isi certau sau incurajau elevii. Totul parea desprins dintr-un film hollywoodian cu Rocky Balboa doar ca acum totul se desfasura pe fundalul unei muzici traditionale cu accente psihedelice si a unui miros intepator de alifie chinezeasca folosita pentru a alina durerile boxerilor. O gala de Muay Thai este o experienta ce nu trebuie ratata, iar sportul denumit “pride of Thailand” face parte din patrimoniul cultural al tarii, iar istoria sa se confunda cu istoria si spiritul puternic, demn si neimblanzit al Thailandei.
Aglomeratie, trenuri suspendate, street food provocator, milioane de turisti… si mai multi Buddha, oameni zambitori si relaxati, viata de noapte intensa, temple impresionante, mall-uri exagerate, lux, kitsch, zgarie nori, locuinte lacustre, tuk-tuk-uri, lumini si culori neon - acesta este Bangkok-ul, o metropola vie si autentica pe care trebuie neaparat sa o vizitezi. Concluzia la care am ajuns dupa trei zile petrecute aici este ca “Bangkok has me know” asa ca m-as mutat imediat in el, cel putin pe timpul iernii noastre romanesti. Capitala thailandeza este intr-adevar un oras intimidant, dar intens si fermecator, are o vibratie aparte, o energie speciala de care te vei indragosti instantaneu daca renunti la toate prejudecatile de european si pur si simplu te lasi cuprins de ritmul sau ametitor.